Zdraví v křepelčích vejcích - jsou prostě zázračná
Když vejce, tak křepelčí. Mají nejen lahodnou chuť, ale dá se říci, že jsou přímo nabita zdravím.
Přestože je křepelčí vejce čtyřikrát až pětkrát menší než slepičí, obsahuje průměrně dvojnásobné množství vitaminu A, B1 a B2. Váží kolem dvanácti gramů a má relativně velký žloutek, na který připadá 33 % vajíčka. Díky prokázaným účinkům na zdraví a vitalitu vyhledává křepelčí vejce stále více lidí. obsahují 27 prvků potřebných pro tělo, dokážou člověku pomoct, když je unavený, ať už po nemoci nebo ze sportovního vypětí, rychle regenerují organismus. Mají prokazatelné zdravotní účinky při léčení kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu, léčbě ekzémů, cukrovky, astmatu či zažívacího traktu a jsou vhodným doplňkem strany aktivních sportovců, těhotných žen, dětí i seniorů.
Křepelčí vejce má antibakteriální vlastnosti a posiluje imunitu, takže pokud trpíte častým nachlazením, mělo by se stát vaším pravidlem každé ráno ke snídani křepelčí vejce. Doporučuje se dětem, všem, kteří mají oslabenou imunitu, a těhotným ženám.
Křepelčí vejce obsahují mimo jiné i pětkrát více fosforu, draslíku a železa než ta slepičí. A protože fosfor přispívá k duševnímu vývoji, už dlouhou dobu jsou v Japonsku součástí jídel ve školních jídelnách.
Minimální riziko nákazy salmonelou je způsobeno tím, že křepelčí vejce má velmi silnou podskořápkovou blanku s minimálními otvory, což brání průniku bakterií. Ale to nejdůležitější je, že díky vysoké tělesné teplotě (42 °C) je křepelka odolná proti infekcím. To umožňuje udržovat chov bez nutnosti očkování a léčení a zaručuje, že se léčiva neukládají v těle ptáků a následně i ve vejcích.
Skořápky křepelčího vejce nevyhazujte!! Jsou velmi kvalitním zdrojem lehko vstřebatelného vápníku. Rozdrcené skořápky se mohou přidávat do jakéhokoliv jídla a zajistit tak tělu přirozený zdroj kalcia. Ženy trpící osteoporózou mohou tímto způsobem doplnit svou léčbu bez obav z předávkování kalciem. Přebytečný vápník totiž tělo snadno vyloučí.
Co vajíčka obsahují ?
křepelčí vejce - jedinečný produkt, který je složkou mnoha kulinářských receptů. Často jsou zahrnuty v nabídce diety, které jsou používány pro mnoho nemocí.
Obsah kalorií tohoto produktu je poměrně malý, na 100 gramů má pouze 168 kalorií,
nutriční hodnoty:
Hlavní výhodou všech vajec - je v přítomnosti esenciálních aminokyselin. Podle tohoto kritéria jsou cenným potravinářským výrobkem.
obsah nejdůležitějších( esenciálních) aminokyselin( na 100 g produktu):
ve srovnání se slepičími vejci, je v křepelčích vejcích těchto látek mnohem vyšší koncentrace. Methionin, nejvíce deficientní aminokyseliny se ve vejcích křepelky nacházejí v 2 krát vyšším množství než u kuřat, a mají také vyšší obsah lysinu a tryptofanu.
vitamíny:
Makronutrienty:
mikroprvků:
Využití křepelčích vajíček
Užitečné vlastnosti křepelčích vajec jsou:
Nezřídka se křepelčí vejce používají v každodenní stravě lidí, kteří úzkostlivě sledují své tělo nebo se snaží zhubnout.
Stejně jako slepičí vejce, křepelčí taktéž našly využití v kosmetickém průmyslu. Některé ženy v domácnosti si dělají různé masky pro péči o výživu pokožky a vlasů sami doma.
Pleť: Pouze 3 žloutky, v kombinaci s lžíci olivového nebo rostlinného oleje, dobře hydratují, vyživují pokožku s vitamíny a minerály.
Vlasy: 3-4 vejce jsou smíchány s 4 lžícemi olivového oleje a 1-2 lžíce tekutého medu. Tato směs se udržuje na vlasech po dobu asi jedné hodiny. Maska vyživuje a revitalizuje-vysušené konce, vrací vlasům zdravý vzhled a lesk.