Křepelky Majo

Navigace

Zdraví v křepelčích vejcích - jsou prostě zázračná

Když vejce, tak křepelčí. Mají nejen lahodnou chuť, ale dá se říci, že jsou přímo nabita zdravím.

Přestože je křepelčí vejce  čtyřikrát až pětkrát menší než slepičí, obsahuje průměrně dvojnásobné množství vitaminu A, B1 a B2. Váží kolem dvanácti gramů a má relativně velký žloutek, na který připadá 33 % vajíčka. Díky prokázaným účinkům na zdraví a vitalitu vyhledává křepelčí vejce stále více lidí. obsahují  27 prvků potřebných pro tělo, dokážou člověku pomoct, když je unavený, ať už po nemoci  nebo ze sportovního vypětí, rychle regenerují organismus.  Mají prokazatelné   zdravotní účinky při léčení kardiovaskulárních onemocnění, snižování  hladiny cholesterolu, léčbě ekzémů, cukrovky, astmatu či zažívacího traktu  a jsou vhodným doplňkem strany aktivních sportovců, těhotných žen, dětí i seniorů.  

Křepelčí vejce má antibakteriální vlastnosti a posiluje imunitu, takže pokud trpíte častým nachlazením, mělo by se stát vaším pravidlem každé ráno ke snídani křepelčí vejce. Doporučuje se dětem, všem, kteří mají oslabenou imunitu, a těhotným ženám. 

Křepelčí vejce obsahují mimo jiné i pětkrát více fosforu, draslíku a železa než ta slepičí. A protože fosfor přispívá k duševnímu vývoji, už dlouhou dobu jsou v Japonsku součástí jídel ve školních jídelnách.

Minimální riziko nákazy salmonelou je způsobeno tím, že křepelčí vejce má velmi silnou podskořápkovou blanku s minimálními otvory, což brání průniku bakterií. Ale to nejdůležitější je, že díky vysoké tělesné teplotě (42 °C) je křepelka odolná proti infekcím. To umožňuje udržovat chov bez nutnosti očkování a léčení a zaručuje, že se léčiva neukládají v těle ptáků a následně i ve vejcích.

 Skořápky křepelčího vejce nevyhazujte!! Jsou velmi kvalitním zdrojem lehko vstřebatelného vápníku. Rozdrcené skořápky se mohou přidávat do jakéhokoliv jídla a zajistit tak tělu přirozený zdroj kalcia. Ženy trpící osteoporózou mohou tímto způsobem doplnit svou léčbu bez obav z předávkování kalciem. Přebytečný vápník totiž tělo snadno vyloučí.

Co vajíčka obsahují ?

křepelčí vejce - jedinečný produkt, který je složkou mnoha kulinářských receptů. Často jsou zahrnuty v nabídce diety, které jsou používány pro mnoho nemocí.  

Obsah kalorií tohoto produktu je poměrně malý, na 100 gramů má pouze 168 kalorií,

nutriční hodnoty:

  • tuk- 13,1 gramů;
  • bílkoviny - 11,9 gramů;
  • sacharidů - 0,6 g;
  • voda - 73,2 g;
  • cholesterol - 600 miligramů;
  • popel - 1,2 g.

Hlavní výhodou všech vajec - je v přítomnosti  esenciálních aminokyselin. Podle tohoto kritéria jsou cenným  potravinářským výrobkem.

  obsah nejdůležitějších( esenciálních) aminokyselin( na 100 g produktu):

  • methioninu - 0,38 g;
  • lysin - 0,89 gramů;
  • tryptofan - 0,17 gramů;
  • methionin + cystein - 0,6 g;
  • valin - 0,88 gramů;
  • arginin - 0,66 gramů;
  • leucin - 1,03 g;
  • fenylalanin - 0,63 gramů.

 ve srovnání se  slepičími vejci, je v křepelčích vejcích   těchto látek   mnohem vyšší  koncentrace. Methionin, nejvíce deficientní aminokyseliny  se ve vejcích křepelky   nacházejí v 2 krát vyšším množství  než u kuřat,  a mají také vyšší obsah  lysinu a tryptofanu.

 

vitamíny:

  • A - 53,7%;
  • B1 - 7,3%;
  • B2 - 36,1%;
  • B4 - 101,4%;
  • B6 - 6%;
  • E - 6%;
  • PP - 15,5%.

Makronutrienty:

  • fosforu - 27,3%;
  • síra - 12,4%;
  • sodný - 8,8%;
  • hořčík - 8%;
  • chlor - 6,4%;
  • draselný - 5,8%;
  • vápenatý - 5,4%.

mikroprvků:

  • kobaltu - 140%;
  • chrom - 28%;
  • železo - 17,8%;
  • měď - 11%.Obsah

Využití křepelčích vajíček

Užitečné vlastnosti křepelčích vajec jsou:

  • Posílení obranyschopnosti těla.
  • Normalizace funkce srdce a cév, stabilizace tlakových indexů.
  • Použití křepelčích vajec pro atlety a lidi zabývající se těžkou fyzickou zátěží je prokázáno. Zvyšují vytrvalost těla, posilují muskuloskeletální tkáň, zlepšují duševní a fyzickou výkonnost. Jsou vysoce vhodné pro děti a starší osoby.  
  • pro  těhotné ženy  - bohaté na vitamíny a minerály, mají příznivý vliv na vývoj těla dítěte a také posiluje zuby a kosti matky
  • Přispívají také ke snižování negativních účinků toxikózy, předchází vzniku nebezpečí potratu.
  • Přínosný účinek na mozek, posílení nervového systému, zlepšení duševního výkonu, paměti, soustředění. Z tohoto důvodu se doporučuje zařazení tohoto produktu do stravy dětí.
  • křepelčí vejce  při diabetes způsobí normalizaci metabolických procesů v těle, regulaci hladin inzulinu
  • Eliminují  příznaky alergie, bronchiálního astmatu.
  • pozitivní vliv na játra spočívá  ve vysokém obsahu cholinu. Podporuje výměnu tuků v těle. Díky tomu se zlepšuje práce jater a ledvin.
  • příznivý vliv  na žaludek  je ve  snížení kyselosti žaludku, odstranění příznaků zánětu.
  • Pravidelná konzumace vajec podporuje rychlé uvolňování radionuklidů a toxinů.To platí zejména pro lidi žijící v ekologicky nepříznivých oblastech, kteří podstoupili chemoterapii nebo vystavení záření.
  •   v onkologii  díky přítomností látek( lysozymu), inhibuje růst nádorových buněk a podporuje jejich zničení.
  • Tento produkt pomáhá zbavit nadváhy. Vejce křepelky jsou součástí mnoha diet a koktejlů pro hubnutí.
  •  Teplota těla u těchto ptáků je poměrně vysoká( 42 stupňů), což přispívá ke smrti patogenních mikroorganismů.Proto nemá smysl používat křepelky pro antibiotika a jiné léky. Jsou také náročnější z hlediska chovu a krmení než kuřata, což také zajišťuje kvalitu produktů.Tato vlastnost je obzvláště důležitá, pokud používáme křepelčí vejce surové za účelem lepší asimilace vitaminů a minerálů.
  • Skořápka se používá k léčbě rachoty, nedostatek vápníku v těle.
  • Aplikace v kosmetologii. Křepelčí vejce poskytují zdraví a krásu vlasům, kůži, zubům, nehtům. Používají se uvnitř i vně.

Nezřídka se křepelčí vejce používají v každodenní stravě lidí, kteří úzkostlivě sledují své tělo nebo se snaží zhubnout.

Použití křepelčích vajec v kosmetice

Stejně jako slepičí vejce, křepelčí taktéž našly využití v kosmetickém průmyslu. Některé ženy v domácnosti si dělají různé masky pro péči o výživu pokožky a vlasů sami doma.

Pleť: Pouze 3 žloutky, v kombinaci s lžíci olivového nebo rostlinného oleje, dobře hydratují, vyživují pokožku s vitamíny a minerály.

Vlasy: 3-4 vejce jsou smíchány s 4 lžícemi olivového oleje a 1-2 lžíce tekutého medu. Tato směs se udržuje na vlasech po dobu asi jedné hodiny. Maska vyživuje a revitalizuje-vysušené konce, vrací vlasům zdravý vzhled a lesk.